Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Handskrifter & arkiv

Vi har stora samlingar av handskrifter och arkiv. De flesta är sökbara på webben. En del specialsamlingar kan du bara söka i kataloger och förteckningar som finns i vår specialläsesal.
  • ALVIN – Söktjänst för kulturarvsmaterial (handskrifter, personarkiv, bilder, kartor och äldre tryck) vid bland annat universitetsbiblioteken i Lund, Uppsala och Göteborg. ALVIN har ersatt den äldre söktjänsten Ediffah och vi arbetar kontinuerligt med att överföra våra äldre kortkataloger till ALVIN.
  • Handskriftskatalogen – UB:s äldre kortkatalog över handskrifter och arkiv (-1985). Här finns också en brevkatalog.
  • Enskilda arkiv på UB – Våra personarkiv, släktarkiv och arkiv efter föreningar och sällskap är registrerade i ALVIN. I de fall det finns detaljerade arkivförteckningar återfinns dessa som bilaga i respektive post.
  • Röster från Ravensbrück – Intervjuer med överlevande från koncentrationslägret Ravensbrück.
  • Papyrussamlingen – Sök UB:s 800 egyptiska papyrer, skrivna på grekiska under århundradena kring Kristi födelse. Papyrerna finns i den internationella portalen Papyri.info.

Vi håller på att överföra alla våra digitaliserade samlingar till ALVIN. Ett flertal samlingar som tidigare presenterats som enskilda databaser eller kataloger finns nu i ALVIN, däribland:

Så här beställer du handskrifter och arkiv

Du beställer fram handskrifter och arkiv i förväg och läser dem i Specialläsesalen.

Mejla din beställning till: handskrift [at] ub [dot] lu [dot] se.

Materialet blir tillgängligt efter kl 13 följande vardag.

Sidansvarig: