Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Dagstidningar

Vi sparar alla tryckta svenska dagstidningar på UB. Vi har även elektronisk tillgång till de flesta rikstäckande och regionala dagstidningar som finns i Sverige.

Vid vår tidningssoffa på entrévåningen kan du läsa senaste veckans Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan.

Så läser du tidningarna

På grund av tidningspappers dåliga hållbarhet kan du i de flesta fall inte läsa originalen. Istället läser du tidningar på mikrofilm eller via dator.

De flesta äldre artiklar kan du läsa på mikrofilm i mikrofilmsläsesalen. Alla svenska tidningar mellan åren 1979 och 2013 är mikrofilmade.

Alla artiklar från 2014 och framåt och många äldre artiklar finns att läsa elektroniskt på en särskild tidningsdator i mikrofilmsläsesalen. Tänk på att du behöver ha en datorinloggning för att kunna söka och läsa artiklar på tidningsdatorn. Du behöver också komma hit och boka tid för att använda tjänsten. Bokar gör du på schemat som finns vid tidningsdatorn i mikrofilmsläsesalen. Om du inte kan ta dig hit för att boka själv, kontakta mikrofilmssupporten (se högerspalten).

Vi har också tillgång till många tidningsartiklar i databasen Retriever Research (se nedan).

Tidningar som vi har tillgång till på mikrofilm eller via särskild tidningsdator

Se förteckning över mikrofilmade svenska dagstidningar på UB (PDF)

Se Kungliga bibliotekets lista över digitaliserade tidningar som är tillgängliga via vår tidningsdator
 

Vissa mikrofilmade tidningar finns inte i Lund:

Se Kungliga bibliotekets förteckning över mikrofilmade svenska dagstidningar på svenska bibliotek (PDF)

Att skriva ut och spara artiklar

Utskrifter från tidningsdatorn skickar du till de vanliga skrivarna på entréplan och betalar med ett utskriftskonto. Du kan också skicka artiklar med e-post från denna dator.

Läs mer om hur du loggar in på UB

Läs mer om utskrifter på UB

Du kan skriva ut eller skanna mikrofilmade artiklar med hjälp av en särskild skanner för mikrofilm.

Läs mer om hur du läser och kopierar dagstidningar på mikrofilm
 

Så beställer du tidningar i original

Under 2018 och 2019 flyttas alla UB:s dagstidningar, drygt 13 000 hyllmeter, till en ny depå. Under den perioden kan vi tyvärr inte ta emot beställningar av dagstidningar i original. Flytten väntas pågå fram till 2020.

Om du behöver en tidningsartikel som vi inte heller har tillgång till på mikrofilm, kan du beställa papperskopior från Kungliga biblioteket.

Beställ kopior från Kungliga biblioteket


Så hittar du elektroniska tidningar

Det finns flera databaser som du kan söka elektroniska tidningar i:

Retriever Research

(före detta Mediearkivet, tillgänglig inom Lunds universitet)
innehåller många svenska tidningsartiklar från 1990-talet och framåt. Artiklar från nuvarande år läggs in dagligen. Utanför universitetet behöver du vara student eller anställd för att få tillgång till databasen.

Sök i Retriever Research

 

Svenska dagstidningar

innehåller alla tidningar 2014- (varav en del redan 2013-), de stora tidningarna Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet från start till nutid, samt mycket annat: ett 60-tal tidningar från perioden 1645-1965.  Artiklar från nuvarande år läggs in med en fördröjning på 2-4 månader. Du kan söka i alla artiklar och läsa de artiklar som är äldre än 115 år hemifrån. Nyare artiklar är upphovsrättsskyddade och ska för nävarande kunna läsas på många andra svenska universitets- och högskolebibliotek samt vissa folkbibliotek förutom här på UB. Du måste sitta vid en särskild dator på UB. Den finns i mikrofilmsläsesalen i vår källare.

Sök i Svenska dagstidningar

 

Swedish American Newspapers

32 svenskamerikanska dagstidningar utgivna mellan 1859 och 2007 i USA.

Sök i Swedish American Newspapers

 

 

Sidansvarig: