Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Dagstidningar

Vi sparar alla tryckta svenska dagstidningar på UB. Vi har även elektronisk tillgång till de flesta rikstäckande och regionala dagstidningar som finns i Sverige.

Vid vår tidningssoffa på entrévåningen kan du läsa senaste veckans Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan.

Så hittar du elektroniska tidningar

Det finns flera databaser som du kan söka elektroniska tidningar i:

  • Retriever Research (före detta Mediearkivet, tillgänglig inom Lunds universitet) innehåller många svenska tidningsartiklar från 1990-talet och framåt. Artiklar från nuvarande år läggs in dagligen. Utanför universitetet behöver du vara student eller anställd för att få tillgång till databasen.
  • Svenska dagstidningar innehåller alla tidningar 2014- (varav en del redan 2013-), de stora tidningarna Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet från start till nutid, samt mycket annat: ett 60-tal tidningar från perioden 1645-1965.  Artiklar från nuvarande år läggs in med en fördröjning på 2-4 månader. Du kan söka i alla artiklar hemifrån och läsa de artiklar som är äldre än 115 år. Nyare artiklar är upphovsrättsskyddade och ska för nävarande kunna läsas på 16 svenska universitets- och högskolebibliotek och 11 folkbibliotek förutom här på UB. På UB måste du sitta vid en särskild dator. Den finns i mikrofilmsläsesalen i vår källare.
  • Digitaliserade svenska dagstidningar innehåller äldre dagstidningar från 1700-talet till början av 1900-talet.
  • Swedish American Newspapers innehåller 28 svenskamerikanska dagstidningar utgivna mellan 1859 och 2007 i USA.
  • Safir Dagstidningar innehåller länkar till fria dagstidningsarkiv.

Så läser du tidningarna

På grund av tidningspappers dåliga hållbarhet kan du i de flesta fall inte läsa originalen. Istället läser du tidningar på mikrofilm eller via dator.

Alla artiklar från 2014 och framåt och många äldre artiklar finns att läsa elektroniskt på en särskild tidningsdator i mikrofilmsläsesalen. Du behöver komma hit och boka tid för att använda tjänsten. Boka gör du på schemat som finns vid tidningsdatorn i mikrofilmsläsesalen. Om du inte kan ta dig hit för att boka själv, kontakta mikrofilmssupporten (se högerspalten). Tänk på att du också behöver ha en datorinloggning för att kunna söka och läsa artiklar på tidningsdatorn. Utskrifter skickar du till de vanliga skrivarna på entréplan och betalar med ett utskriftskonto. Du kan också skicka artiklar med e-post från denna dator.

Se lista över digitaliserade tidningar på Kungliga bibliotekets webbplats

Läs mer om hur du loggar in på UB

Läs mer om utskrifter på UB

De flesta äldre artiklar kan du läsa på mikrofilm i mikrofilmsläsesalen. Alla svenska tidningar mellan åren 1979 och 2013 är mikrofilmade. Du kan skriva ut, skicka artiklar till din e-post eller skanna dem med hjälp av en särskild skanner för mikrofilm.

Se förteckning över mikrofilmade svenska dagstidningar på UB (PDF)

Se förteckning över mikrofilmade svenska dagstidningar på svenska bibliotek (PDF) på Kungliga bibliotekets webbplats

Läs mer om hur du läser och kopierar dagstidningar på mikrofilm
 

Så beställer du tidningar i original

Tidningar som är mikrofilmade eller elektroniskt tillgängliga hämtar vi bara fram i original om du behöver dem för forskningsändamål. Originalen läser du i vår Specialläsesal. Dagstidningar från depå är tillgängliga onsdagar efter klockan nio i Specialläsesalen, om du beställer senast måndag samma vecka.

Under 2018 och 2019 flyttas alla UB:s dagstidningar, drygt 13 000 hyllmeter, till en ny depå. Under den perioden kan vi tyvärr inte ta emot beställningar av dagstidningar i original. Vi återkommer med mer information under 2019.

 

 

Sidansvarig: