Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Artiklar

Du kan söka och läsa de flesta vetenskapliga tidskriftsartiklar på webben. Svenska dagstidningsartiklar finns också oftast elektroniskt. De flesta av våra tryckta tidskrifter står i magasin och måste beställas fram i förväg. Tidskrifter är aldrig till hemlån. Ett mindre urval tidskrifter står framme på vårt entréplan.

Så hittar du vetenskapliga artiklar

LUBsearch

Vår söktjänst LUBsearch innehåller ett stort antal utländska vetenskapliga artiklar. Den är fri att söka i för alla. Alla kan också läsa artiklarna på våra datorer. Du kan läsa artiklarna hemifrån enbart om du är student eller anställd vid Lunds universitet.

Sök artiklar i LUBsearch

Ämnesdatabaser

Om du vill göra en mer fördjupad sökning i ett ämne, kan det vara bra att använda en av våra särskilda ämnesdatabaser istället.

Välj databas i vår databaslista

Så hittar du svenska artiklar

Du kan söka svenska artiklar i ett mindre antal databaser, bland andra:

Artikelsök

(tillgänglig inom Lunds universitet)
Sök bland tidskriftsartiklar och ett mindre antal dagstidningsartiklar.

Sök i Artikelsök

Retriever Research

(tillgänglig inom Lunds universitet)
Här finns artiklar i fulltext ur dagstidningar och vissa populära veckotidningar och magasin.

Sök i Retriever Research

Svenska dagstidningar

Artiklar i alla dagstidningar 2014-, Aftonbladet, DN, Expressen och Svenska Dagbladet från start och ett 60-tal andra tidningar från perioden 1645-1965. Du kan söka i alla artiklar hemifrån och läsa de artiklar som äldre än 115 år. Nyare artiklar kan du för närvarande bara läsa på en särskild dator i mikrofilmsläsesalen.

Sök i Svenska dagstidningar (Kungliga Bibliotekets tidningstjänst)

LIBRIS

Humanistiska tidskriftsartiklar ingår här.

Sök i LIBRIS

SwePub

Svenska vetenskapligt publicerade artiklar, vissa är i fulltext.

Sök i SwePub

Så hittar du äldre artiklar

Äldre tidskriftsartiklar (-1980-talet) är inte alltid sökbara elektroniskt. Som hjälp kan du använda tryckta bibliografier i olika ämnen som förtecknar artiklar. De finns i bibliotekets referenssamling.

Referenssamlingen på UB

Äldre dagstidningsartiklar (-1990-talet) kan du oftast hitta på mikrofilm i vår mikrofilmsläsesal. Många tidningar är nu också sökbara i tjänsten Svenska dagstidningar, tillgänglig på en särskild dator i mikrofilmsläsesalen.

Läs mer om att hitta dagstidningar på UB

Så beställer du artiklar

Det mesta måste du beställa fram i förväg

Gå till vår katalog LUBcat och beställ fram tidskriften med rätt år eller nummer. Själva artikeln finns inte att söka i LUBcat.

Gå till LUBcat

Du som är student eller anställd vid Lunds universitet kan gratis beställa artiklar som skannas ur UB:s vetenskapliga tidskrifter i tjänsten LUBITO. Vi skickar då en länk till en PDF-fil till dig med e-post nästa vardag.

Du kan tills vidare inte beställa skannade artiklar via Lubito

Om artikeln inte finns tillgänglig i Lund, kan du som är student eller anställd beställa en fjärrlånekopia av artikeln via ditt fakultetsbibliotek:

Beställ fjärrlån på fakultetsbiblioteken

Dagstidningsartiklar är tillgängliga på ett annat sätt än tidskriftsartiklar, bland annat på mikrofilm:

Läs mer om att hitta dagstidningsartiklar

Sidansvarig: