Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Handskrifter

Handskrifter – en resa genom historien
UB har en stor samling handskrifter, alltifrån slutna samlingar uppkallade efter tidigare ägare eller innehåll, till ämnesordnade handskrifter.

Stambok
Uppslag ur en stambok som tillhört den tyske humanisten Daniel Hermann (1543–1601).

Några exempel på vad du kan hitta i våra handskriftssamlingar:

Grekiska papyrer

Till de äldsta handskrifterna hör en samling med cirka 800 papyrer från Egypten, skrivna på grekiska under århundradena kring Kristi födelse. Innehållet i fragmenten är varierande: ett avsnitt ur Iliaden, privata brev, en astronomisk kalender, kvitton, arrendehandlingar med mera.

Papyrus
Ett papyrusfragment som beskriver en magisk formel för att bota sjukdom.

Medeltida handskrifter

Den äldsta bevarade nordiska handskriften, Necrologium Lundense, den lundensiska dödsboken, finns också på UB. Den ingår i en samling av medeltida handskrifter som omfattar cirka 70 band varav flera kommer från Lunds domkyrkas gamla bibliotek. De flesta handskrifterna är på latin men det finns också texter på andra språk som syriska, grekiska, ryska, flamländska, tyska, franska, danska och svenska. 

Ett uppslag ur Liber daticus vetustior
Ett uppslag ur Liber daticus vetustior – även känd som Lunds domkyrkas martyrologium – från ca 1135.

Handskrifter från Östturkestan

Orientaliska handskrifter har införlivats i UB:s samlingar sedan början av 1700-talet. På 1980-talet donerade språkforskaren och ambassadören Gunnar Jarring sin samling av östturkiska handskrifter till biblioteket. Den består av ca 600 handskrifter från den nuvarande Xinjiangprovinsen i västra Kina, sedan 1000 år hem för uigurerna, ett centralasiatiskt, muslimskt folk. Den uiguriska kulturen saknade tryckta böcker till långt in på 1900-talet och därför utgör dessa handskrifter, huvudsakligen från 1800-talet men också äldre, dess enda skriftliga minne. Här finns allt från manualer i regnmakeri till pilgrimshandböcker och kosmografiska verk. Delar av samlingen skaffade Jarring själv under sina många resor i området, annat kom med de svenska missionärer som hade aktivitet här 1894–1938. UB:s samling av uiguriska handskrifter är en av världens största.

Sidansvarig:

Vill du söka och beställa material ur våra handskriftssamlingar?