Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Specialsamlingar

UB i Lund – en stor skattkammare!
UB är ett av Sveriges största och äldsta forskningsbibliotek, med specialsamlingar som spänner över mer än tvåtusen år.

Adelsbrev De la Gardie
Adelsbrev utfärdat 1629 av Karl I av England till bröderna Jacob och Patrik Forbus. Ur De la Gardieska arkivet.

Samlingarna har byggts upp genom donationer och köp sedan 1600-talet och lockar forskare från hela världen. Här finns exempelvis mer än 3,5 hyllkilometer handskrifter och arkivhandlingar, tusentals äldre tryckta böcker från 1400-talets mitt till 1700-talets slut, liksom bildsamlingar som idag omfattar mer än en miljon fotografier och grafiska dokument. 

Sedan ett decennium tillbaka arbetar UB aktivt med att digitalisera efterfrågat material och göra det direkt tillgängligt på webben. Idag är mer än 20 000 fotografier tillgängliga i UB:s bilddatabas, och flera av bibliotekets mest kända handskriftssamlingar har digitaliserats i sin helhet.

UB:s specialsamlingar är emellertid alltför omfattande för att allt ska kunna digitaliseras. Vem som helst kan däremot beställa fram material och läsa det i bibliotekets specialläsesal. UB:s specialsamlingar är inte enbart till för universitetets forskare utan för alla som är intresserade av vårt kulturarv. 

Även bibliotekets specialsamlingar växer kontinuerligt. UB tar varje år emot nya donationer av handskrifter, enskilda arkiv och foton från vetenskapligt, konstnärligt och kulturellt verksamma personer. Syftet är både att göra materialet tillgängligt för dagens forskare och att bevara det till eftervärlden.

Asta Nielson, specialsamlingar
Porträtt av den danska skådespelerskan Asta Nielsen. Ur saml. Nielsen, Asta.
Sidansvarig:

Donera material till UB

Har du material som du tror kan vara intressant för forskningen och eftervärlden? Kontakta Handskrifter och specialsamlingar: handskrift [at] ub [dot] lu [dot] se 

Läs mer om hur det går till att donera material till UB