Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Parallellpublicering

Den "gröna vägen" till open access
Parallellpublicering är ett sätt att ge fri tillgång till en publicerad eller antagen forskningspublikation, och innebär att en fulltextversion av publikationen laddas upp i ett institutionellt arkiv, i ett forskningsinformationssystem, exempelvis LUCRIS, eller i annat öppet arkiv.

Du har rätt att parallellpublicera alla publikationer för vilka du har upphovsrätten kvar samt de publikationer för vilka förlaget tillåter parallellpublicering genom avtal eller policy. Många internationella tidskriftsförlag har generella policyer för parallellpublicering. De samlas i tjänsten SHERPA/RoMEO. Där kan man söka på förlags- eller tidskriftsnamn. Läs mer på undersidorna här om vad som gäller för upphovsrätt och parallellpublicering i LUCRIS.

Sök i SHERPA/RoMEO

Varför parallellpublicera?

  • Tillgängligheten ökar, flera kan ta del av dina forskningsresultat.
  • Ökad tillgänglighet leder till att flera forskare i ett tidigt skede kan bygga på dina resultat.
  • Forskningsutvecklingen kan snabbas upp.
  • Ökad tillgänglighet kan också leda till minskad onödig upprepning av forskning.
  • Ökad tillgänglighet leder till fler och tidigare citeringar (se länk i högerkolumn).
  • Ett ökande antal forskningsfinansiärer kräver att publikationer görs fritt tillgängliga, ofta genom parallellpublicering.

Kontakta oss på UB om du undrar över något vad gäller parallellpublicering och hur du kan göra dina publikationer fritt tillgängliga. Om du eller din avdelning vill ha hjälp med att undersöka vilka av era publikationskanaler som tillåter parallellpublicering och på vilka villkor, kan vi hjälpa till med att göra en sammanställning utifrån era registrerade publikationer i LUCRIS.

Sidansvarig:

Kontakt

Har du frågor kring publicering, bibliometri, forskningsdata eller open access kontakta:

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se

Har du frågor kring LUCRIS kontakta:

servicedesk [at] lu [dot] se