Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Springer Nature Fully Open Access

Publicering i Springer/Natures OA-tidskrifter
Forskare vid Lunds universitet kan publicera utan avgift i ett stort antal rena open access-tidskrifter från Springer Nature.

Om avtalet

Springer Nature Fully OA är ett pilotavtal för publicering i rena open access-tidskrifter. Med ren open access menas att allt innehåll i tidskrifterna är fritt tillgängligt för alla, ingen prenumeration behövs.

Om corresponding author är affilierad till Lunds universitet så är APC-kostnaden finansierad till 100% genom avtalet. Affilieringen verifieras av universitetsbiblioteket och därefter blir artikeln fritt tillgänglig.

Avtalet gäller för artiklar accepterade från och med den 15 juli 2019. Det är när artikeln accepteras som avtalet träder i kraft, inte vid submission.

Avtalet gäller tills ett bestämt antal artiklar publicerats och det är först till kvarn som gäller nationellt. De enskilda lärosätena har inte fått enskilda kvoter.

Eftersom avtalet gäller Open Access tidskrifter behövs ingen ansökan till den centrala APC-fonden.

Tidskrifter som ingår

I avtalet ingår följande förlagsetiketter (imprints): BioMed Central (BMC), Springer Open Journals, NatureResearch (inklusive Nature Communications och Scientific Reports) och Palgrave Macmillan (1 tidskrift: Palgrave Communications).

Lista med de open access-tidskrifter som ingår i avtalet (PDF)

Arbetsflöde för författare

Var tydlig med affilieringen till Lunds universitet och använd alltid LU / LTH e-post vid kontakt med förlaget.

Författare kan ta del av avtalet genom att identifieras av förlaget när ett manuskript skickas in.
I Springer Natures system ska affiliering anges på universitetsnivå, på engelska: Lund University, för att underlätta identifiering. Affilieringen till LU verifieras sedan även av universitetsbiblioteket.

Det är när artikeln accepteras som avtalet träder i kraft, inte vid submission. När artikeln accepterats får forskaren en förfrågan om OA och betalning.

Fler avtal för LU-forskare

Fler avtal som ger fria eller rabatterade publiceringsavgifter

Sidansvarig:

Kontakt

För frågor om avtalet eller open access-publicering i stort, kontakta:

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se