Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Fulltextpublicera avhandling

Att fulltextpublicera din avhandling i LUCRIS ökar dess synlighet och användning. Det är dock viktigt att ha koll på vilka upphovsrättsliga regler som gäller. Här ger vi några riktlinjer vid respektive avhandlingstyp.

Avhandlingens synlighet

Om du tillåter att avhandlingen publiceras elektroniskt kommer den inte bara att indexeras och göras sökbar i Google. Den kommer även att listas i den europeiska avhandlingsdatabasen DART-Europe och i den internationella databasen för fritt tillgängligt akademiskt material – BASE. Det kommer även att länkas till din fulltext från den svenska forskningsdatabasen SwePub och från världens största bibliotekskatalog, WorldCat. Oavsett från vilka sökmotorer eller databaser som sökningar har gjorts så dirigeras träffarna till din beskrivning i LUCRIS.

Publicera en monografi

Om du själv eller universitetet är utgivare av avhandlingen kan du på egen hand göra pdf-filen av avhandlingen publik i samband med registreringen i LUCRIS. Om avhandlingen är publicerad av ett förlag behövs tillstånd från förlaget.

Läs mer om upphovsrätt

Publicera en sammanläggningsavhandling

Om avhandlingen innehåller opublicerade eller inskickade (”submitted”) manuskript bör endast kappan laddas upp och ges öppen tillgång medan avhandlingen i sin helhet laddas upp med stängd tillgång. Detta eftersom vissa förlag betraktar även ett manuskript publicerat elektroniskt i en avhandling som en tidigare publicering. När artiklarna är publicerade kan den fullständiga avhandlingen göras fritt tillgänglig om förlagsavtalen tillåter detta.

För att publicera redan utgivna artiklar som ingår i avhandlingen måste du först sluta ett avtal med aktuella förlag. Observera att även om du erhållit tillstånd att publicera en artikel i en tryckt avhandling måste du söka särskilt tillstånd för den digitala publiceringen hos förlaget.


Observera!

Vi har sett en ökning av fall där förlag använder sig av programvaror som söker efter plagiat. Detta har skapat problem när ett manuskript gjorts fritt tillgängligt i en avhandling, t ex i LUCRIS. Också förlag som hävdar att de godkänner förpublicering i avhandlingar har avslagit publicering med motiveringen att artikeln redan är publicerad eftersom överenstämmelsen är för stor. Vi rekommenderar därför att ni gör kappan fritt tillgänglig och laddar upp den fullständiga avhandlingen enbart som en arkivkopia.


Ett smidigt sätt att be om tillstånd från förlag är att du använder dig av Copy Clearance Center’s (CCC’s) RightsLink. RightsLink är ett verktyg för att söka publiceringstillstånd från förlag. De förlag som är knutna till tjänsten kan lägga en direktlänk från sina webbsidor till en ansökan.

Läs mer om Copy Clearance Center’s (CCC’s) RightsLink.

Du kan också använda dig av följande formulär:

Formulär för ansökan om publicering av tidigare publicerat material (PDF)

Lunds universitet har generella publiceringsavtal med en rad förlag. Om din artikel är publicerad av något av följande förlag behöver du inte söka några ytterligare tillstånd:

Generellt tillgängliggörs inte artiklar med status "submitted" i LUCRIS eftersom det kan äventyra framtida utgivning.

Sidansvarig:

Kontakt

Har du frågor kring publicering, bibliometri, forskningsdata eller open access kontakta:

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se

Har du frågor kring LUCRIS kontakta:

servicedesk [at] lu [dot] se