Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Fulltextpublicera avhandling

Att fulltextpublicera din avhandling i LUCRIS ökar dess synlighet och användning. Det är dock viktigt att ha koll på vilka upphovsrättsliga regler som gäller. Här ger vi några riktlinjer vid respektive avhandlingstyp.

Avhandlingens synlighet

Om du tillåter att din avhandling publiceras elektroniskt kommer den till exempel att indexeras och göras sökbar i Google. Den kommer även att listas i den europeiska avhandlingsdatabasen DART-Europe och i den internationella databasen för fritt tillgängligt akademiskt material – BASE. Det kommer även att länkas till din fulltext från den svenska forskningsdatabasen SwePub och från världens största bibliotekskatalog, WorldCat. Oavsett från vilka sökmotorer eller databaser som sökningar har gjorts så dirigeras träffarna till din beskrivning i LUCRIS.

Publicera en monografi

Om du själv eller universitetet är utgivare av avhandlingen kan du på egen hand göra pdf-filen av avhandlingen publik i samband med registreringen i LUCRIS. Om avhandlingen är publicerad av ett förlag behövs tillstånd från förlaget.

Läs mer om upphovsrätt

Publicera en sammanläggningsavhandling

Om avhandlingen innehåller opublicerade eller inskickade (”submitted”) manuskript bör endast kappan laddas upp och ges öppen tillgång medan avhandlingen i sin helhet laddas upp med stängd tillgång. Detta eftersom vissa förlag betraktar även ett manuskript publicerat elektroniskt i en avhandling som en tidigare publicering. När artiklarna är publicerade kan den fullständiga avhandlingen göras fritt tillgänglig om förlagsavtalen tillåter detta.


Observera!

Vi har sett en ökning av fall där förlag använder sig av programvaror som söker efter plagiat. Detta har skapat problem när ett manuskript gjorts fritt tillgängligt i en avhandling, t ex i LUCRIS. Även förlag som hävdar att de godkänner förpublicering i avhandlingar har avslagit publicering med motiveringen att artikeln redan är publicerad eftersom överenstämmelsen är för stor. Vi rekommenderar därför att göra kappan fritt tillgänglig och att ladda upp den fullständiga avhandlingen enbart som en arkivkopia.


Förlag brukar i regel tillåta att artiklar ingår i en avhandling. Om avhandlingen med artiklar sedan får göras fritt tillgänglig digitalt varierar beroende på förlagets policy. Via förlags hemsidor finns information om tillstånd för återanvändning av artiklar i avhandlingar, så det är alltid en bra början att söka direkt hos aktuellt förlag.
Caltech Library har sammanställt en lista över flertalet förlag och deras riktlinjer som också kan vara till hjälp:

Du kan också använda följande formulär för att söka tillstånd direkt från förlaget:

Formulär för ansökan om publicering av tidigare publicerat material (PDF)

Lunds universitet har generella publiceringsavtal med en rad förlag. Om din artikel är publicerad av något av följande förlag behöver du inte söka några ytterligare tillstånd:

Generellt tillgängliggörs inte artiklar med status "submitted" i LUCRIS eftersom det kan äventyra framtida utgivning.

Sidansvarig:

Kontakt

Har du frågor kring publicering, bibliometri, forskningsdata eller open access kontakta:

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se

Har du frågor kring LUCRIS kontakta:

servicedesk [at] lu [dot] se