Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Avhandlingar

Se till att din avhandling får den uppmärksamhet och spridning den förtjänar!
När du registrerar din avhandling rekommenderar vi att du gör den fritt tillgänglig elektroniskt. Om du eller universitetet har rättigheterna till din avhandling så avgör du själv om du vill tillgängliggöra avhandlingen elektroniskt. Om avhandlingen, eller delar av den, är utgiven av externa förlag så behöver du naturligtvis ta hänsyn till det. Ofta har du trots det möjlighet att publicera din avhandling.

Registrera avhandling

För att registrera din avhandling behöver du Lucat-konto. Registreringen görs i forskningsinformationssystemet LUCRIS. Elektronisk registrering, eller elektronisk ”spikning”, innebär att offentliggöra att disputationen äger rum och bör göras i god tid före disputationen. Kontakta din fakultetssekreterare för information om sista datum för registrering.

Här hittar du vanliga frågor om hur man registrerar sin avhandling

Publicera avhandling i fulltext

Om du själv eller universitetet är utgivare av avhandlingen kan du göra avhandlingens fulltext (oftast en pdf-fil) publikt tillgänglig i LUCRIS, något vi starkt rekommenderar, i linje med universitetets publiceringspolicy.

Läs mer om att publicera en avhandling i fulltext

Läs mer om universitets publiceringspolicy

ISBN till avhandling

Innan du skickar din avhandling till tryck ska den ha ett unikt ID. Detta kallas International Standard Book Number (ISBN) och trycks oftast på avhandlingens försättsblad. Eftersom elektroniskt publicerade böcker ska ha ett separat nummer får avhandlingen två ISBN, ett för den tryckta och ett för den digitala versionen. Båda ISBN ska dock alltid anges i båda versionerna.

Läs mer om hur du skaffar ett ISBN till din avhandling

Distribuera avhandling

Du ska lämna din tryckta avhandling till Universitetsbiblioteket. Avhandlingar lämnar du i informationsdisken på entréplan. Vi ger dig ett kvitto på att vi mottagit din avhandling.

Det går bra att posta din avhandling till oss om du hellre vill det. Kom ihåg att skriva ut ditt namn och din adress på kuvertet eller paketet så att vi kan skicka kvitto på att vi mottagit din avhandling. 

Läs mer om hur du distribuerar din avhandling

Sidansvarig:

Relaterad information

Se kommande disputationer vid Lunds universitet på lu.se:s kalendarium.