Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Folkmordets ögonvittnen

1945 anlände drygt 20 000 befriade fångar från tyska koncentrationsläger till Sverige med de s.k. vita bussarna. Deras upplevelser och lidande under kriget finns dokumenterade för eftervärlden i ett helt unikt arkivmaterial som Universitetsbiblioteket nu gör tillgängligt via webben.

Vid de överlevandes ankomst till Sverige tog den polske lektorn vid Lunds universitet Zygmunt Łakociński tillsammans med historikern Sture Bolin initiativet till att bilda en arbetsgrupp – ”Polska källinstitutet i Lund” – som intervjuade och dokumenterade de befriade lägerfångarnas upplevelser.

Materialet inkluderar mer än 500 handskrivna intervjuer på polska. Många av de som intervjuades hade sänts från läger till läger under krigsåren och intervjuerna beskriver därför förhållandena i en rad olika koncentrationsläger, däribland Ravensbrück, Auschwitz, Bergen-Belsen, Sachsenhausen och Stutthof. Intervjuerna ger en ytterst detaljrik inblick i det dagliga livet i lägren, i hur fångarna användes som slavarbetare vid firman Siemens & Halskes fabriker, och i de systematiska medicinska experiment som bedrevs av SS.

Förutom intervjuer innehåller arkivet även anteckningsböcker, dagböcker, brev, dikter, fotografier och teckningar. Här finns också en stor mängd nazistiska dokument som fördes av de överlevande till Sverige: officiella listor över alla som avrättats i lägret, listor över fångtransporter, kartor över lägren, namnlistor över de som bodde i barackerna, liksom namnlistor över alla som fördes med bussarna till Sverige.

Ravensbrück - exempel ur arkivet

Arkivet utgör ett av världens mest omfattande – och skrämmande – vittnesmål om krigsårens brott mot mänskligheten, helt unikt genom att intervjuerna utfördes efter vetenskapliga kriterier och direkt efter befrielsen, då de överlevandes upplevelser fortfarande var färska i minnet.

Projektets mål är att göra arkivmaterialet sökbart och användbart för både allmänhet och forskare. Alla intervjuer ska förses med ämnesord, digitaliseras och publiceras i en sökbar databas, där minst hälften av intervjuerna också blir tillgängliga i engelsk översättning. Dessutom ska samtliga namnlistor digitaliseras, liksom ett stort urval av de övriga dokument som ingår i arkivet.

Projektet finansieras genom donationer från både privatpersoner och en rad stiftelser, däribland Annika och Gabriel Urwitz’ stiftelse, Crafoordska stiftelsen, Torsten Söderbergs stiftelse och Sparbanksstiftelsen Öresund. 

Projekttid: Pågående.

Läs mer om arkivet och dess tillkomst.

Sidansvarig:

Kontakt

För mer information om projektet, kontakta handskriftsavdelningen vid Universitetsbiblioteket:
handskrift [at] ub [dot] lu [dot] se

Ravensbrück - teckningar

 

Recept skrivet på förbpackning

 

Tysk-polsk glosbok