Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Einar Hansen-biblioteket

Under 2014 påbörjade UB ett projekt för att katalogisera och göra Einar Hansens bokhistoriska samling tillgänglig i den nationella katalogen LIBRIS.

Boken som produkt

Typografi, bilder och bokband

Einar Hansen-biblioteket innehåller representativa exempel på boktryckarkonst, bildreproduktion och bokband från olika tider. Samlingen skildrar historien om boken som produkt av grafiskt hantverk och grafisk industri. I biblioteket finns flera intressanta handskrifter, men huvuddelen är tryckta böcker som innehåller berömda exempel på typografi, bilder och bokband. Samlingen är närmast unik i Sverige och ovanlig internationellt.

UB förvaltar Einar Hansen-biblioteket. Biblioteket är inte öppet för allmänheten, men tillgängligt för studenter och forskare efter överenskommelse. Det är framför allt avdelningen för bokhistoria vid Lunds universitet som använder biblioteket i sin undervisning.

Vem var Einar Hansen?

Einar Hansen (1902-1994) var under drygt 70 år verksam i Malmö som en av stadens främsta och mest dynamiska företagsledare. Han grundade Allhems förlag 1932. Det var kring förlagsverksamheten som han skapade ett omfattande referensbibliotek och en unik bokhistorisk samling om cirka 6 000 volymer. Einar Hansen blev 1969 utsedd till filosofie hedersdoktor vid Lunds universitet för sina insatser som bokutgivare. 1983 överlät han sitt bibliotek till en nyupprättad stiftelse, som fick namnet Einar Hansens Biblioteksstiftelse. Sedan 2007 är samlingen deponerad på UB.

Sidansvarig:

Kontakt

Har du frågor om projektet?
Kontakta Eva Nylander!
046-222 91 70
handskrift [at] ub [dot] lu [dot] se

 

Snitt och rosett, Einar Hansen-biblioteket.
Snitt och rosett

 

Röda snitt och spänne, Einar Hansen-biblioteket. Fotograf Kristina Lundblad.
Röda snitt och spänne