Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Historia

UB är lika gammalt som Lunds universitet. Vi blev en del av Lunds universitet 1666 och har alltså fyllt 350 år! Redan 30 år efter starten blev vi ett pliktleveransbibliotek som bevarar allt svenskt tryck för framtiden. I början på förra seklet flyttade vi in huset på Helgonabacken. Trots flera utbyggnader får våra samlingar inte längre plats i huset utan huserar även i depåer.

Liberiet och Kungshuset

Universitetet ägde inte många böcker i början. 1671 fick UB sin första stora bok- och handskriftssamling av Lunds domkapitel. Boksamlingen, som omfattade 25 hyllmeter, förvarade universitetet i Liberiet vid Domkyrkan. 1690 flyttade biblioteket till Kungshuset, i Lundagård, som också var universitetshus vid denna tid.

Förhållandena för böckerna var inte de bästa i Kungshuset. Både spannmål och grisar fanns i huset och taket läckte. I slutet av 1600-talet delade bibliotekarie Bonde Humerus in universitetets böcker i fem kategorier:

  1. wåte eller maskstungne,
  2. brände,
  3. färgade,
  4. defekte och
  5. musätne eller alldeles borta!

UB blir pliktleveransbibliotek

UB:s samlingar växte i början, främst genom donationer av bok- och handskriftssamlingar. 1698 införde Karl XII systemet med pliktleveranser. Det innebär att vi tar emot ett exemplar av allt material som trycks i Sverige och att våra samlingar växte och växer snabbt. Pliktleveranserna är även idag en viktig del av vår verksamhet och gåvor fortsätter att bygga våra samlingar.

Huset på Helgonabacken

I slutet av 1800-talet blev utrymmesbristen i Kungshuset akut. Efter långa diskussioner beslutade universitetet sig för att bygga ett bibliotek på Helgonabacken, trots att överbibliotekarie Elof Tegnér tyckte att det var en alltför avsides plats – utanför Lunds stadsgräns och utan polisbevakning.

Alfred Hellerström ritade det nya biblioteket. I februari 1907 började flytten från Kungshuset – med dagstidningar på slädar i snön uppför backen – till Helgonabacken. I augusti-september flyttade böckerna in på Helgonabacken och den 25 september öppnade det nya biblioteket för besökare.

Det dröjde inte länge förrän också huset på Helgonabacken blev för litet. Huset har mer än fördubblat sin yta genom tillbyggnader 1936, 1957 och 1994, men ändå får UB:s  samlingar inte längre plats i huset. Idag befinner sig våra samlingar, som omfattar ca 130 000 hyllmeter, till stor del i depåer utspridda i Lund med omnejd.

Läs mer om UB:s historia

Du kan läsa mer om UB:s historia och samlingar i:

  • Från Lundagård till Helgonabacken (1957), Krister Gierow
  • Här får intet arbete utföras: Universitetsbiblioteket 100 år på Helgonabacken (2007), redaktörer Håkan Håkansson, Eva Nylander och Björn Dal

Vi säljer också skrifter som på olika sätt anknyter till UB och våra samlingar. Kontakta oss om du vill veta mer!

Sidansvarig:

Liberiet
Liberiet

 

Kungshuset
Kungshuset

 

Universitetsbiblioteket på Helgonabacken
Helgonabacken

 

kontakt

info [at] ub [dot] lu [dot] se

046-222 91 90