Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Låna

Vi hjälper dig med lån och lånefrågor. Mycket kan du göra på egen hand, bland annat låna och återlämna i låneautomat samt reservera och kontrollera dina lån och beställningar i bibliotekskatalogen LUBcat. Fråga gärna i informationsdisken eller chatten om du behöver hjälp.

Så gör du för att få ett lånekort

Du som är student eller anställd vid Lunds universitet ska använda ditt LU-kort som lånekort.
Gör så här:

  1.  Om du är student eller anställd så behöver du först skaffa ett LU-kort, om du inte redan har ett.
    LU-kortet
  2. Du aktiverar ditt  LU-kort som lånekort genom att klicka på länken "Registrera ett nytt konto" i högermenyn i LUBcat.
    LUBcat
  3. Du besöker oss i informationsdisken och vi gör den sista registreringen. Sen är det klart.

Du som inte tillhör Lunds universitet får en annan typ av lånekort. Besök något av biblioteken vid Lunds universitet så hjälper vi dig. Observera att du måste vara minst 18 år gammal.

Biblioteken vid Lunds universitet

Så beställer och lånar du

I bibliotekskatalogen LUBcat ser du vad som finns på UB och var det står placerat.
LUBcat Material som står i Öppen samling (ÖS) hämtar du själv, annat måste du beställa i förväg.
LUBcat

Öppen samling (ÖS): finns på våning 3. Här måste du hämta böckerna själv. Du lånar dem i automaten eller i informationsdisken.

Magasin: du beställer materialet i LUBcat och kan hämta det dagen därpå efter kl 13 (mån-fre). Du får besked via e-post när det är framtaget. Materialet ligger kvar i en vecka.

Depå: du beställer materialet i LUBcat och kan hämta det dagen därpå efter kl 15 (mån-fre), i undantagsfall två vardagar efter. Du får besked via e-post när det är framtaget. Materialet ligger kvar i en vecka.

Läses på plats innebär att materialet endast  får användas inom biblioteket. Mer information finns under "Läsesalslån" i vänstermenyn på denna sida.
Material som ej är till hemlån

Äldre litteratur: beställs i Katalog -1957 eller med tryckt blankett som bland annat finns i informationsdisken.
Katalog-1957

Handskrifter och specialsamlingar: beställs genom att kontakta handskrift [at] ub [dot] lu [dot] se eller med en tryckt blankett som bland annat finns i informationsdisken och i Specialläsesalen. Materialet är tillgängligt efter kl 13 följande vardag.

Så hämtar du dina beställningar

Magasins- och depåböcker hämtar du själv på avhämtningshyllor i mitten av entréplanet och lånar sedan i låneautomaten precis bredvid eller i informationsdisken.

Läsesalslån hämtas och lånas i informationsdisken och förvaras där när du inte använder det.

Så ställer du dig i kö

Om boken du söker är utlånad kan du ställa dig i kö via knappen "Köa på alla exemplar" i LUBcat. Där ser du också hur många som står i kö. När boken är återlämnad får du besked via e-post.

Så kontrollerar du dina lån

Du kan kontrollera dina lån och beställningar i LUBcat genom att logga in på ditt konto. Du kan inte själv förnya lån från Universitetsbiblioteket i LUBcat, däremot finns möjligheter att göra det om du tar med böckerna till biblioteket.

Lånetider och återlämning

Material ur Öppen samling och magasin får du låna minst 28 dagar, men du kan fortsätta ha boken upp till 6 månader om ingen ställer sig i kö. Lånetid för forskare är som längst 12 månader.

När UB är stängt kan du återlämna böcker via bokinkastet på byggnadens västra sida. Det går också bra att lämna UB:s böcker på andra bibliotek inom Lunds universitet.

Försenat material

Om du glömmer att lämna tillbaka dina lånade böcker i tid skickar vi påminnelser via e-post. Om du inte återlämnar boken skickar vi en faktura på bokens anskaffningspris och en hanteringskostnad på 300 kr. Läs mer om låneregler och föresenat material i högerspalten.

Sidansvarig: